Selle aasta esimene õunakook

 Õuntega on meil tänavu aasta kehvasti. Puu otsas paistab mõni üksik, seegi plekiline ja lopergune. Päris esimestest, mis alla sadasid, tegin ahjus püreed selle (esimese) retsepti järgi, panin pisikestesse nunnukatesse topsikutesse ja sügavkülma ootama, kuni Hannes nende vastu huvi tundma hakkab. Järgmistel päevadel korjasin ka kõik maha kukkunud pabulad ära - lausa 4 tükki. Kuna need hakkasid juba plekiliseks minema ja püree jaoks ikka vähevõitu, siis hakkasin vastu ööd hoopis kooki tegema. Retsept oli mul juba varem Nami-namist välja prinditud, sest sama põhimõttega tegin üks kord aprikoosikooki. Algses retseptis oli see tagurpidiõunakoogi e Tarte Tatin'i põhi, aga nüüd ei viitsinud õunte läbikuumutamisega mässata. Üldiselt on see lollikindel koogipõhi väiksemale vormikoogile, kui kodus ei ole muna. Kui oleks olnud, oleksin kasutanud muretaina põhiretsepti.

Pilt on tehtud igasugust head praktikat eirates lambivalgel lihtsalt tõestuseks, et on normaalne kook.

TAINAS:

85 g magedat võid

85 g suhkrut

170 g nisujahu

noaotsatäis soola

paar sl piima

KATE:

3-4 keskmist õuna

2 sl suhkrut

1/2 tl kaneeli

Sega kausis või ja suhkur kahvliga ühtlaseks puruks. Lisa jahu ja sool ning jätka kahvliga segamist, kuni saad ühtlase puru. Lisa sorts piima ning suru tainas ühtlaseks palliks. Keera toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.

Koori ja viiluta õunad. Määri vorm võiga ja puista üle jahuga. Vooderda vorm tainaga, lao peale õunaviilud, raputa üle suhkru ja kaneeliga.

Küpseta 180-kraadises ahjus 30-45 min.