Koogine oktoober

Neil pävil ilmub Oma Maitse oktoobrinumber, mis on kaanest kaaneni kooke täis. Kaanepilti ja sisuviiteid võib ajakirja Facebooki lehel juba uudistada. Kaanele valiti minu tehtud ja pildistatud šokolaadi-toorjuustukook. Kahjuks mitte see pilt, mida ise oleksin seal meelsamini näinud, nii et on põhjust pikemalt kirjutada.

Ülal on siis näha värske ajakirja kaas ja põnevad teemad, millest juttu tehakse. Aga näidata tahtsin ma tegelikult hoopis teist pilti. Seda.

Vahel kohe on nii, et mõni pilt tundub endale eriti hea ja siis ei malda tagasihoidlik olla ja teistelt kiitust oodata, vaid tahaks kohe ise endale vastu rinda taguda ja ahvi kombel möirata, üles-alla hüplemisest rääkimata. Praegu on see hetk.

Too pilt sündis nii lihtsalt ja valutult.  Lõpetasin ühe teise koogi pildistamist, kui oli juba hämar. Käesolev eksemplar oli just ahjust tulnud - soe ja lõhnav... Kõik oli veel eelnevast aktsioonist pilla-palla ja siis ma lihtsalt vaatasin talle otsa ja panin ta toolile, mis oli jalust ära lükatud.  Kõik need värvid ja tekstuurid hakkasid omavahel mängima. Ka serveerimisriistad, mida ma juba mitme pildi juures normaalses valguses olin kasutanud, mõjusid hämaras hoopis teistena. Paari klõpsuga oli pilt tehtud ja hetk hiljem kadus viimanegi valgus.

Ma nägin oma kujutluses seda pilti juba kujundatuna ajakirjalettidel, kreemikates toonides pealkirja ja tekstidega - see oleks olnud nagu mõni välismaa ajakiri, mida ise olen imetlenud. Müstiline, minimalistlik, kiiksuga...

* * *

Valituks osutunud kaanefotoga alustasin uut päeva. Kook oli tahenenud ja tarvis vormist kätte saada. Kõik vead (praod ja ebatasasus), mis vormis ja hämaras mängisid meeleolule kaasa, tuli nüüd ära lappida. Vilunud koogivõluritel oleks kook ka ilma dekoreerimata kena välja näinud, aga mina olen siiski tavaline asjaarmastaja. Lühidalt - lõikasin koogi pealt tasaseks, sulatasin šokolaadi ja katsin ära, puistasin jõhvikad peale ja triibutasin sulatatud valge šokolaadiga.  Pole lootusetuid olukordi, vaid vähe fantaasiat!

Kõik see leiutamine võttis mul tegelikult vastikult kaua aega. Külapoes oli ainult maasikatükkidega valget šokolaadi ja siis ma pidin seda peale sulatamist veel läbi sõela ajama, nagu veel küllalt rassimist ei oleks. Sellist ilusat valgust, nagu eelmisel õhtul juhtus olema, polnud loomulikult kusagilt võtta. Valmis ta siiski lõpuks sai, aga ta pole mu lemmik just kõigil nimetatud põhjustel.

Tuleb tunnistada, et ülimaitsev oli ta sellegipoolest ning oleks kuritegu mitte retsepti jagada. Algidee eest olen tänulik Kristelile.

Šokolaadi-toorjuustukook

 20 cm vormi

170 g digestive küpsiseid

70 g võid

2 sl pruuni suhkrut

800 g toorjuustu

2,5 dl hapukoort

2 dl suhkrut

3 muna

2 tl vanillisuhkrut

2 tl suhkruta kakaopulbrit

150 g tumedat šokolaadi

Kaunistamiseks

150 g tumedat või piimašokolaadi või kuvertüüri

1 sl õli

70 g valget šokolaadi

peotäis jõhvikaid

1. Purusta küpsised ning sega sulatatud või ning suhkruga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm koogivormi põhja.

2. Mikserda toasoe toorjuust suhkru ja vanillisuhkruga. Mikserda juurde hapukoor ning ükshaaval munad. Vala 2/3 toorjuustusegust küpsisepõhjale.

3. Sulata veevannil või mikrolaineahjus šokolaad. Järelejäänud segule mikserda juurde kakaopulber ja sulatatud šokolaad. Vala segu vormis olevale toorjuustu segule ning tõmba noa abil koogile siksakke, kuni tekib muster.

4. Küpseta 160 C juures 1h 20 minutit. Küpsemisaja lõppedes keera kuumus maha ning jäta kook ahju tahenema. Jahtunult aseta vormile peale toidukile või foolium ning hoia üleöö külmkapis.

5. Sulata kattešokolaad ja õli veevannil või mikrolaineahjus, lase veidi jahtuda ja määri spaatliga koogile. Kaunista jõhvikatega. Sulata ka valge šokolaad ja joonista pritskoti abil koogile triipe ja sikk-sakke. Hoia kooki serveerimiseni külmkapis.