Ššš...!

it's, oh, so quiet. shh... shh...

it's, oh, so still. shh... shh...

you're all alone. shh... shh...

and so peaceful until...

Käsitsitehtud kommid on lihtsalt nii vastupandamatud, et ükskord tahab iga maiasmokk oma peopesade vahel šokolaadikuulikesi veeretada.

Tegemisõpetuse viksisin ma kuskilt ajakirjandusest maha. Trühvlite baasretsepti järgi tuleb esmalt sulatada 220 grammi tumedat šokolaadi. Järgmiseks mõõdetakse potti 60 grammi võid ja 190 ml 35protsendist koort ning aetakse keema. Segu tõstetakse tulelt, lisatakse sulašokolaad ja segatakse ühtlaseks massiks. Selles trühvliteo faasis võib põhisegule lisada sukaaditükikesi, kuivatatud puuviljatükke, pähklipuru, rosinaid, tilgakese alkoholi, tšilli- või apelsinipipart, kakao-tšilli maitseainesegu jms. Saadud mass valatakse vormi ja tõstetakse külmkappi paariks-kolmeks tunniks tahkuma. Kui on väga kiire, võib segu panna sügavkülma. Veidi tahenenud massi võib pakkida ka pikliku rullina, millest mugav hiljem kommisuurusi ampse lõigata.

Tahkunud šokolaadimassist lõigatakse noaga, võetakse teelusikaga või vormitakse sõrmedega parajas suuruses kommid, eelmainitud kogusest peaks välja tulema umbes 15 (üsna suurt) trühvlit. (Kui täidisele lisada head-paremat, võib välja tulla isegi ligi 30 pisemat kommi.) Selles etapis võib trühvlite sisse peita terveid mandleid, pähkleid, kirsse või muud meelepärast. Pähklilisi võib enne kergelt röstida, et maitse paremini esile tuleks.

Viimane tegevus on trühvlite katmine meelepärase seguga.  Kes arvab, et head šokolaadi ei saa kunagi üleliia palju olla, võib eelkirjeldatud meetodil taas sulatada mõru musta või magusat valget šokolaadi, trühvlid sinna sisse kasta ja küpsetuspaberile hanguma tõsta. Kasutada tuleks kitsast ja kõrget sulatuskopsikut, laias kausis hangub šokolaad kiiresti ja trühvleid on raske sinna üleni kasta. Peale šokolaadi võib trühvleid veeretada kakaos, kookoshelvestes, šokolaadiströsselites, mandlilaastudes jms.

Minu kompud said järgmised:

- tähekommid terve sarapuupähkliga au naturel ja kakaokattega;

- trühvlitäidised: kreekapähkli-rosina, piparkoogipuru ja riivleiva-kama; katteks tume šokolaad või kakao.

Osa täidisemassi ootab külmikus veel õiget aega, sest trühvlite kaunistamine ei ole töö, mida saab kiiruga või üle jala teha. Ja kuna ma ei ole kade tüdruk, siis tähevorme müüb Marks & Spencer ning kommipaberid on pärit Koduextrast.