Kohafilee spinatirisotoga

2-le

300 g kohafileed

persillade maitseainesegu

soola, pipart

Risoto jaoks

150 g risotoriisi

1 väiksem sibul

3-4 küüslauguküünt

2 sl võid

oliiviõli

450 ml kalapuljongit

peotäie jagu (peeneks hakitud, külmutatud) spinatit

suur peotäis riivitud Parmesani tüüpi juustu

persillade maitseainesegu

soola, pipart

1 Valmista puljong või lahusta kuubik keevas vees. Hoia puljong kuum. Riivi juust.

2 Kuumuta hakitud sibulat ja küüslauku või ja õli segus, kuni sibul muutub klaasjaks.

3 Lisa riis ja prae keskmisel kuumusel mõned minutid, aeg-ajalt segades. Kalla peale osa kuumast puljongist, et riis oleks kaetud.  (Mul olid kasutada ise keedetud hästi kontsentreeritud puljongi jääkuubikud, mille lisasin risotole koos keeva veega. Hiljem sortsasin juurde ainult vett.) Keeda pidevalt segades ja puljongit lisades, et riis kordagi kuivaks ei jääks. Umbes 10-15 minuti pärast, kui riisiterad on seest veel veidi jahused, lisa külmutatud spinat. (Värske spinat vahetult enne valmimist.) Keeda, sega ja maitse. Maitsesta soola, pipra ja persillade maitseaineseguga (või värske hakitud peterselliga). Arvesta, et ka juust on soolane.

4 Ära unusta kala! Lõika fileest parajad tükid. Värskele kalale vala sortsuke oliiviõli, raputa persillade maitseainesegu ja jahvata pipart. Tõsta 180-kraadisesse ahju ja küpseta nii vähe kui võimalik e 10 min peaks piisama. Külmutatud kala pane ahju sulama, kui hakkad risotot tegema. Umbes 10 min pärast peaks see olema sulanud. Tõsta ahjust välja ja maitsesta nagu eelpool kirjeldatud. Lükka ahju tagasi ja 10 minuti pärast hinda valmidust.

5 Kui oled kindel, et risoto on kohe-kohe valmis, sega sisse riivitud juust. Serveeri kohe koos küpsetatud kohafileega.

Mul on juba kõik potid ja pannid puhtaks lakutud, aga eufooria ei taha ikka veel üle minna :) See oli tegelikult armuline Suur Juhus, mis mulle sellise kena toidu tegi. Kala ostsin nädal tagasi Sadama Turu kalapäevalt. Terve 1,4 kilose purika. Õhtul kodus oma käekestega fileerisin. Vaatasin oma ahvena postitusest järele, kuidas see nüüd käiski. Suurt kala on füüsiliselt tsipa raskem mööda selgroogu lõigata, et sain oma fileekesed kätte. Kuna olin endale kõiksugu head-paremat kokku ahnitsenud, siis jätkus mul nii palju oidu, et kala sügavkülma panna. Tavaliselt on mul kombeks loota ei-tea-millele ja pooled ostetud asjad riknema lasta. Ei saanud värket kala, aga ikka parem kui üldse mitte. Rootsu külge jäänud väärt kraamist keetsin samal päeval hästi tummise puljongi. Panin sibulat, sellerit ja porgandit sisse ja keetsin ikka 2 kuni mitu tundi. Siis valasin muhvinivormidesse ja panin jäässe.

Tegelikult ma olin pärast seda suurt tööd veits pettunud, sest 1,4 kilosest kalast sai 500 g fileed ja vaevalt pool liitrit puljongit. Ostes tundus 7,50 eur üsna soodne hind, aga kui see fileesse ümber arvutada, siis 22,50 eest ma seda ei oleks kindlasti ostnud. See on lihtsalt selline ohkamine, et kodumaine valge kala siiski on pisut liiga kallis, isegi kui tööd mitte peljata.

Seda enam valmistab mulle nüüd rõõmu, et kallihinnaline kala sai väärilise vormistuse. Söögiga on kogu aeg kiire-kiire ja sellepärast ei jõua suurem osa ka blogisse. Juhus tuli esimest korda appi siis, kui taburetiga kapi ülemisele riiulile ronides leidsin basmati riisi kõrvalt risotoriisi paki. Mõte hakkas tööle ja käed hakkisid juba sibulat, koorisid küüslauku. Siis meenus mulle omatehtud puljong ja kui sügavkülma lahti lõin, kargasid näkku rohelised herned. Aga kuna need teise sööja poolt maha laideti ja külma tagasi rändasid, jäi näppu hoopis spinat. Nii et sedamoodi, täiesti planeerimata ja retseptivabalt valmis too suurepärane roog. Olgu kiidetud Suur Juhus ka viimast korda, et mul riisi sodiks keeta ja kala tuimaks küpsetada ei lubanud! :)